5 důvodů proč by měl být tanec součástí osobního rozvoje

Tanec vás může změnit. Posílit, zcitlivět. Z mužů může dělat muže, z žen ženy.
Jak jsem na to přišel a v čem ještě je dle mého tanec přínosem?

Pod tancem si můžete představit mnohé. Vystoupení taneční skupiny, párový tanec, sólové vystoupení třeba break dance. Já budu mluvit o tanci párovém. Konkrétně o svých oblíbených – zouku a bachatě. Řada z bodů bude platit i na tance jiné.

Pro ty, co neznají zouk, krátké video z lekce mých oblíbených lektorů Luciana a Sofie.

 

Jaké jsou tedy ty důvody?

1) Vyplavuje endorfiny, dělá dobrou náladu, pěknou postavu

Tanec, jako každý pohyb, zvyšuje hladinu endorfinů. Je to stejně jako ve sportu, čím déle tančíte, tím máte lepší náladu (zvláště když vás to baví a užíváte si to). Když tančíte hodinu, dvě na párty, tak je to taky pěkné kardio na akrobatické kousky je potřeba i fyzička. Díky tanci máte vše v jednom.

 

2) Dostáváme se mimo komfortní zónu

Vycházet ze zóny komfortu je důležité. Jakým způsobem se z ní dostávám při tanci? Pro řadu lidí vykonávat „něco na veřejnosti“, a tím je pro někoho i malá skupinka tanečníků na lekci, něco nepředstavitelného. Dalším vystoupením ze zóny je, zvláště v zouku a bachatě, překonávání osobní zóny a při některých figurách i zóny intimní (ne, nemluvím tady o osáhávání).

Někteří tanečníci se rozhodnou pro vystupování. Tady už se jedná opravdu o to, postavit se před dav. Ať už jsou to jiní tanečníci na kongresech, lidé na soukromých akcích nebo úplně anonymní dav při flash mobu.

 

3) Pomáhá zvyšovat sebevědomí

Na začátku se to možná tak nezdá. Zvláště, když máte pocit, že nejste pohybově nadaní a nemáte vůbec cit pro rytmus. Schválně píšu pocit nebo spíš přesvědčení. Málo kdy je to realita. Stačí se toho jenom zbavit. Většina lektorů, které jsem poznal, byli opravdoví profesionálové a k začínajícím tanečníkům přistupovali citlivě a dokázali z nich vymáčknout maximum navzdory jejich přesvědčením.

Prostor lekce je zároveň bezpečným prostorem. Lektor kromě kroků sleduje i naladění tanečníků a dokáže je povzbudit. Zároveň dává tanci jasné vymezení. Tohle dělej, to už ne.
Jakmile už nějakou dobu tančím a chodím pravidelně trénovat na párty, stává se z jednotlivých kroků a variací téměř automat (asi jako když se učím řídit auto) a tanec si pak mohu užívat.

Párty jsou dalším posilovačem sebevědomí. Pokud jsme nepřišli na párty v páru se svým tanečníkem, je třeba pro tanec někoho oslovit. Případně se nechávat oslovovat pokud jsem žena, i když nejednou mě ženy tahaly přímo z parketu. Protože pokud je tanečníků méně než tanečnic, což se stává často, tak když si žena nikoho neuloví, tak si prostě nezatančí.

zouk 2 5 důvodů, proč si myslím, že by měl být tanec součástí osobního rozvoje

 

U oslovení je třeba překonat ostych a hlavně strach z odmítnutí. Zvláště, když jsem nováček a nikdo mě nezná. Zouková párty je pro to skvělým hřištěm. Výhodou je, že si tam všichni přišli zatančit, takže když někoho oslovím, je velká pravděpodobnost, že uspěji. Zároveň se nemusím hroutit z případného NE jedné ženy, protože jich je k mání ještě několik desítek.

Naopak se mohu konečně naučit NE říkat. Ať už jsem muž nebo žena. Navíc to nemusím zdůvodňovat, protože ne je prostě ne. Tím se taky sebevědomí krásně posiluje. Jinak byste si na párty neodpočinuli, nenapili se nebo si třeba nezašli na záchod. Nehledě na to, že s někým prostě opravdu tančit nechci, ať je důvod jaký chce.

 

4) Naučíme se kontaktu

Jsem haptický typ, takže je pro mě dotyk a kontakt přirozený a důležitý. Pro řadu lidí je dotknout se, nebo se nechat dotknout, něco nepředstavitelného. Zvláště v České republice jsme se naučili odstupu a viděl jsem spoustu lektorů učit i bachatu a zouk úplně sterilně. Bez kontaktu. Luciano a jiní lektoři ze Španělska a Brazílie tohle „odcizování se“ moc nechápou.

Vzpomínám si na slova Luciana po tom, co viděl některé z nás tancovat při jedné z lekcí: „Variace, otočky, kroky, nikde žádná vášeň, radost, smyslnost. Tanec má být sexy„. Sofie k tomu krásně dodala: „Češi dělají hodně variací, jenom aby se nemuseli dotýkat“.

Dotyk je přirozenou součástí komunikace a v tanci je jasně vymezeno, kde ano, kde ne. Stačí jenom tato vymezení respektovat a kontakt a dotyk pozvat do svého života. Přirozeně to pak pomáhá rozvíjet i sexualitu a vztahy mezi pohlavími.

Kontakt napomáhá vedení, zvláště u zouku, kde se často vede tělem, zároveň i ke vzájemnému propojení tanečníků a jejich harmonii. Většina lektorů, jejichž lekcemi jsem prošel, kladli důraz na naladění se na partnerku skrz úvod v tanci, který je právě pomalý a kontakt je nejintenzivnější. Bez toho je skutečně tanec někdy spíš bojem individualit než harmonií.

Toto napojení se pak stačí jenom přenést do běžného života a stane se bohatším.

Takto to vypadá v bachatě.

5) Dělá z mužů muže, z žen ženy

V současné době se naučily ženy být skvělými manažerkami jak v práci, tak v soukromém životě. Jsou krásně zacílené, organizované. To všechno je krásné, ale jedná se o mužskou polaritu. Ženy ztratily svou smyslnost, intuici, emoce, schopnost cítit, uvolnit se a otevřít se světu.

Muži naopak mají tendenci bezcílně přežívat, nemají jasné vize, neumí vést (ani v tanci ani v životě). Nemají cíle, neplánují, jsou ztraceni. Nezapomenu na Lucianova slova: „Macho, not gay!“ To samozřejmě nebyla narážka na gaye, ale na zženštilé chování.

Jak může tanec toto změnit? Jednoduše. Na každé lekci (zvláště začátečnické) se klade důraz na to, že muž vede (ať si žena prská, že muž neslyší rytmus, to či ono kazí…) a žena je, slovy Sofie, „tupá ovce“ (a není v tom nic hanlivého). Znamená to, nechá se vést, nebojuje s partnerem, uvolní se, nepředvídá, co by mělo následovat, jenom se nechá unášet a září.

Pro spoustu žen bylo těžké překonat nedůvěru, případně ego a nechat se vést. Když si to pak dovolily, tak se krásně rozzářily a rozkvetly. Zároveň se musí nechat prostor jejich hravosti. Neznamená to, že se mají podmanit.

Na mužích byla pak krásně vidět změna, pokud se naučili vést. Ono se to jednoduše říká „veď“. Pro tanec to znamená, že se muž musí naladit na ženu, soustředit se na okolí, aby je ochránil od střetů, přemýšlet dopředu (kroky, variace), správně časovat povely vedení a to všechno synchronizovat s hudbou.

Vidíte tady paralelu s běžným životem? Stačí si kvality vedení v tanci do něj přinést a na obou stranách je krásně vypolarizováno (o mužsko-ženské polaritě učí třeba Denisa a Richard na svých seminářích).

 

Netvrdím, že je tanec univerzální lék na všechno.

Nic není pro všechny, stejně tak tanec ne. Ale dokáže přinést do života jisté kvality.

Tento článek je zároveň poděkováním všem mým lektorům, kteří mi prošli životem a určitě budou další dál procházet. Bez jejich trpělivosti a nadšení bych s tím asi brzy seknul.

 

Petr Popek Petr Popek

www.petrpopek.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Petr Šafránek napsal:

    http://www.bboytas.webnode.cz
    Break dance Ostrava

  2. Elena napsal:

    Jsem velmi šťastný, chci se podělit o svá svědectví s širokou veřejností o tom, co pro mě tento muž jménem Dr. PADMAN právě pro mě udělal, jsem ženatý 4 roky a mám rozchod s manželem před 4 měsíci a byl jsem strach a tak zmatený, protože ho tak moc miluji. Opravdu jsem byl příliš depresivní a kamarád mě nasměroval k tomuto kouzelníkovi, doktoru PADMANOVI, a oznámil jsem mu všechny své problémy a řekl mi, abych se nebál toho, že se přinutí, aby se můj manžel vrátil ke mně a za pouhých 48 hodin Dostal jsem hovor od mého manžela a on se líbil, že bych se měl vrátit do domu. Nikdy v mém životě nevěří v kouzlo a teď mi to jen pomohlo a jsem nyní tak šťastný. Vše mu děkujeme a pokud si také chcete nechat svého manžela vrátit pro sebe zde !! jeho e-mailovou adresu (padmanlovespell@yahoo.com), jsem tak rád, že svědčím o vaší práci a laskavosti DR PADMAN

  3. Lenka napsal:

    Naprosto souhlasím. Tanec je nejlepší. Já chodím také tancovat a kromě toho mě baví si i o tanci číst, abych se dozvěděla něco nového. Naposledy jsem si udělala takový kvíz o Hip Hop a House Dance na https://www.331.cz/street-dance-kviz/ a dopadla jsem docela dobře :-D , tak jsem ráda, že mi z těch článků, které čtu, zůstalo něco v hlavě :-D .

  4. Dusty Hauze napsal:

    Harga Beton Precast 2020 atau beton pracetak untuk keperluan konstruksi, … dan berikut ini yaitu berberapa produk beton precast yang bisa kami jual. kunjungi https://kanstin-megacon.jimdosite.com/

  5. Juan Kromka napsal:

    Kami menyediakan Jasa Pembuatan Kolam Renang, Renovasi Kolam Renang & Perawatan Kolam Renang sudah berpengalaman dan diketahui oleh masyarakat … klik https://perawatan-kolamrenang.netlify.app/perawatan-kolam-renang-batam.html untuk peroleh penawaran terbaik

  6. Olin Turntine napsal:

    Pengadaan Pracetak, sehingga menciptakan kwalitas yang optimal dan pas waktu. Pracetak Produk-produk beton … untuk detail silahkan kunjungi https://harga-pagar-panel-megaconperkasa.blogspot.com/2020/03/harga-pagar-panel-beton-1-madiun-0852.html

  7. Londa Ziegenfuss napsal:

    Jual Beton Instan dari beragam merek terbaik harga murah dari distributor legal di indonesia. Tersedia Ready mix concrete kemasan ataupun kendaraan beroda empat truck beton … info lebih lanjut http://pipabetonbertulangmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-beton-bertulang-megacon-di_11.html

  8. Gary Sulik napsal:

    Towing, atau menarik, atau derek, adalah sebuah kegiatan memindahkan kendaraan dari satu … selengkapnya https://carcarrier.netlify.app/car-carrier-jakarta-solo.html

  9. Julene Gower napsal:

    Kaca tempered ialah material yang banyak dipakai pada rumah minimalis modern sebab mempunyai banyak kelebihan. Apa saja sih, segera kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2018/09/partisi-kaca-tempered-dki-jakarta-harga.html

  10. Tamra Bungy napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id offer a reliable and durable floors area for commercial and professional … We provide a selection of inexpensive services without reducing quality. lf Leveling Epoxy… visit https://berkahepoxy.neocities.org/jasa-waterproofing-banda-aceh.html for detail.

  11. Mckinley Bacho napsal:

    PabrikPintu.co.id, Indonesian’s prominent door vendor for the greatest choice of quality entrance doors as well as developer, temperatures tolerant atomic number 13 entrance doors, tap https://distributor-pintu-panel.blogspot.com/2020/07/jual-pasang-pintu-panel-1-nganjuk-0812.html for more detail.

  12. Shari Rockenbaugh napsal:

    Cubicle Kecil ialah salah satu adalah kamar kecil berkesan modern dan elegan yang terdiri dari partisi-partisi yang terhubung dengan aksesoris … kunjungi https://showerbox.jabodetabek.my.id/2020/09/jual-shower-box-cipayung-depok-1-bahan.html to go further.

  13. Ivanka082 napsal:

    Přiznám se, že závody v domácím prostředí mě baví asi ještě více. S dětmi jezdíme po horských závodech po celé Evropě, ale tady v Čechách mě to opravdu víc bere. Třeba jako české produkty. Na zahraniční kola nedám dopustit, ale třeba takové vybavení do domácnosti, to si nenechám vzít. Objednávala jsem s manžílkem vinylové podlahy a brali jsme jen z https://www.vesna.cz/vinylove-podlahy

  14. Valounek napsal:

    Tak to zkuste říct mýmu chlapovi. Toho nedostanu pomalu ani na ples a když už ano, tak abych ho pomalu vyzývala k tanci já. Ale když mu zatancuju v ložnici, tak to se mu samozřejmě líbí. :D Ale tak co se dá dělat, stěžovat si přeci nebudu. Jsem ráda, že jsem si ho našla. Tenkrát to bylo fakt mizerné období, kdy jsem hledala práce v Olomouci a já ho vlastně střídala v jeho zaměstnání, ze kterého odcházel. Je to divná náhoda, ale zalíbili jsme se jeden druhému a ještě během zaučování spolu začali chodit. :)

  15. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  16. gJxiQs napsal:

    evolution korea
    474gJxiQs{=-

  17. SABJBI napsal:

    evolution korea
    870SABJBI^’#

  18. Aron Titler napsal:

    Executive-Education.id is the foremost private tutoring service in Jabodetabek, with professional and qualified teachers who are ready to make the student’s location or home… visit https://kursus-mandarin.vercel.app/kursus-bahasa-mandarin-jakarta-timur.html for more information

  19. Samella Muse napsal:

    Ideal and Lowest priced Jabodetabek Individual Classes, our own team and instructors arrive to your dwelling, fixed your personal analyze schedule and can opt for any industry of study … click https://kursus-ekonomi.netlify.app/les-privat-ekonomi-cipayung.html for more information

  20. Tempie Hollinshed napsal:

    You can expect private lessons for PAUD, TK, SD, SMP, SMA, and Alumni. With an integrated and accelerated method, it is hoped so it can foster an era of people who have good morals… click for more information https://matematika-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-matematika-terdekat-di_7.html

  21. Rajan Rosario napsal:

    Join our esteemed language of choice course at Executive-Education.id and begin a linguistic adventure of the lifetime. Immerse yourself in the richness within your target language, guided by expert instructors who comprehend the nuances and intricacies of effective language acquisition. Whether you’re a beginner or a semi-pro learner, our tailored curriculum will empower that you navigate diverse cultures with finesse and flair. Visit https://kursus-spanyol.github.io/kursus-bahasa-spanyol-tanjung-priok.html for more.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.