4+1 aktivit pro NEJlepší rok

Přelom roku a měsíc leden jsou pro většinu lidí přirozeným časem rekapitulace a plánů. Díváme se zpět na uplynulý rok, hodnotíme, co se nám v něm povedlo a co bychom naopak mohli v tom novém roce udělat jinak a lépe. Plánujeme a dáváme si předsevzetí.

I já se v tomto období věnuji bilancování a plánování. Logicky chci mít každý rok skvělý a úspěšný a na jeho konci si říkat „To byla úžasná jízda!“…

Vyšlo mi 5 základních věcí, které za mým báječným rokem stojí. 5 aktivit, kterým jsem se pravidelně věnovala, a kterým hodlám věnovat plnou pozornost i letos, protože věřím, že jsou pro úspěšný, spokojený a naplněný život naprosto klíčové.

1. Jednou ročně dělám vision board mých přání a plánů na další rok

Na přelomu kalendářního roku věnuji dostatek času a pozornosti tomu, abych si naplánovala dalších 12 měsíců.

Jaký chci mít rok? Jaké kvality chci v daném roce rozvíjet a co si přeji do mého života vnést? Čeho chci dosáhnout? Kam se chci v příštím roce podívat? Jaká chci být? Co chci dělat? Jaké zážitky si přeji zažívat? To jsou některé z otázek, které si kladu, když svou vision board připravuji. Výsledkem je krásná barevná koláž obrázků, hesel a slov, které zobrazují má přání a plány pro nadcházející rok v oblasti mé práce, vztahů, zdraví, koníčků, vzdělávání…

Vision board mám umístěnou v ložnici hned naproti postele tak, abych ji měla stále na očích. Pravidelně si tak připomínám, co je pro mne v daném roce důležité a kam směřuji. Tím pádem zaměřuji svou vědomou pozornost. A jak určitě víte, kam směřujeme svou pozornost, to roste a sílí. Tedy i přání a plány z vision board se postupně v průběhu roku zhmotňují.

Ověřeno, vyzkoušeno, funguje to!

Freedom woman happy and free open arms on beach

2. Každý týden si dopřávám mikro vision quest

Vision quest je hledání vize. Mít vizi a určovat směr je spíše mužskou záležitostí a já ji mužům ráda přenechám. Co mě však na vision questu oslovilo, je vymezení si času na sebe, své niterné myšlenky a nalézání odpovědí, které se v nás skrývají. A tak jsem si vytvořila svůj vlastní originální formát vision questu, který jsem si interně pojmenovala mikro vision quest.

Jak tedy mé mikro vision questy vypadají? Je to jednoduše čas pro sebe sama. V ideálním případě se ve čtvrtek ráno obléknu do sportovního, nachystám si láhev s vodou, doma zapálím svíčku, u které si položím otázku nebo téma, které chci řešit, do ruky vezmu kámen (symbolizuje mi mé téma), telefon odložím na pracovní stůl a vydám se na Ondřejník, horu v Beskydech, pod kterou bydlíme.

Dvě hodinky více či méně svižné procházky jen sama se sebou v přírodě dělá divy.

Mysl se pročistí, srovnají se myšlenky, začnou přicházet zásadní otázky a odpovědi. U mne to funguje tak, že cestou nahoru se mi pročišťuje hlava, nahoře si věci hezky sednou a cestou dolů začnou chodit odpovědi a řešení.

Ne každý týden se mi daří do přírody vyjít. To si pak vymezím čas, kdy nejsem nikým a ničím rušená a kdy se můžu do sebe ponořit. Pustit věci z hlavy a podívat se na svět a můj život z jiného úhlu pohledu. I to stačí. Důležité je si ten čas naplánovat, eliminovat veškeré možné rušivé prvky a pak si ten naplánovaný čas sama se sebou hlavně dopřát. To byl pro mě na začátku ten nejtěžší krok. Dovolit si vypnout na dvě hodiny počítač, nebýt na příjmu na telefonu a někam odejít. Měla jsem pocit, že mi něco uteče. Že pak budu pozadu s prací a nebudu stíhat. Že… Že… Že… Po prvních dvou mikro vision questech jsem zjistila, že nejen že se nic nestane a svět funguje dál, ale že se navíc vracím zpátky k práci odpočatá, svěží, s novou energií a mám ve věcech mnohem víc jasno. Díky tomu jsem naopak v práci mnohem efektivnější a kolegové mě pak mají tendenci občas i brzdit.

 

3. Jednou denně si píšu, za co jsem vděčná a co se stalo v pro mne důležitých oblastech

To je další rituál, který jsem u sebe zavedla. Mám na stolečku u postele sešit, do kterého si každý večer krátce zapisuji několik věcí. Jsou pokaždé stejné:

  • co jsem se ten den naučila
  • z čeho jsem ten den měla radost a co jsem si užila
  • komu jsem ten den byla přínosem
  • komu a jak jsem ten den projevila svou lásku
  • za co jsem ten den vděčná

Těchto několik prostých oblastí, a rituál večerního psaní, má na můj život nesmírný vliv. Každý den se snažím žít tak, abych pak měla do svého sešitu večer co napsat. Už to by samo o sobě mohlo stačit. Večerní psaní mi však přineslo ještě jeden „bonus“. Začala jsem více propojovat se svým sebe-vědomím a uvědomovat si, co je v mém životě opravdu důležité. Cítila jsem se mnohem spokojenější a šťastnější, prohlubovala jsem si uvědomování si mé vlastní hodnoty a toho, co světu ze sebe dávám. Opravdu příjemný bonus.

Yoga

4. Několikrát za den si kladu pár otázek

Jakkoliv se to může zdát jednoduché, kladení si otázek je snad ta nejdůležitější věc, kterou jsem v uplynulých letech dělala. Několikrát denně se na pár vteřin zastavím a ptám se sama sebe, jak na tom jsem. Cítím se teď šťastná? Dělám to, co mě baví? Jsem tady a teď? Je to, co právě dělám, podstatné pro to, kam směřuji? Co je dnes mým hlavním cílem?

Mám svou vlastní „sadu“ otázek, které si pravidelně kladu. A používám jejich různé variace. Někdy si je položím jen tak, že si odpovím jednoduše ANO/NE. Minimálně jednou denně si však mé otázky kladu tak, abych si mohla říct, kde se v dané oblasti zrovna pohybuji. Taková modifikace otázky na pocit štěstí pak například vypadá takto: „Jak moc se teď cítím být šťastná?“ Odpovídám si číslem v rozmezí 1 až 10. A pokud je má odpověď menší než deset, ptám se dál: Co teď můžu udělat pro to, abych se posunula o jeden, dva stupně výš?

Naše mysl je úžasně tvárná a síla otázek je mocná. Věřím, že kdyby každý z nás měl svou vlastní sadu otázek, které by si kladl, byť jen jednou denně, chodilo by po světě mnohem více šťastných a spokojených lidí.

 

5. Na závěr roku nastavuji svému životu zrcadlo

Tento poslední rituál je u mně největší novinkou a z mé vlastní dílny. Ke konci roku mi chyběla nějaká technika nebo nástroj, díky kterému bych svůj rok zhodnotila dle mých představ. Nic mi nebylo dost dobré. Když jsem na nějaký druh zhodnocení narazila, něco mi v něm chybělo.

A tak jsem se rozhodla si vytvořit svůj vlastní dokument s oblastmi, které považuji za důležité, a díky kterým se mohu na svůj život v uplynulém roce podívat z různých úhlů pohledu. Nechala jsem se inspirovat několika zahraničními portály a autory a výsledkem je Boží zrcadlo roku.

V mnohém mi otevřelo oči a povzbudilo do dalších aktivit v dalším roce. Udělala jsem si jasno. A hodlám takto do svého zrcadla roku od teď nahlížet pravidelně každý rok.

 

Zaujala vás některá z mých aktivit? Dávají vám smysl?

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte je taky.

Jednu, dvě nebo třeba všechny najednou. Mně změnily život. A věřím, že dokážou k lepšímu změnit život každého, kdo se rozhodne jim věnovat prostor, čas a svou pozornost. Tak proč to nezkusit?

 

Bohdana Kabátová

www.bohdanakabatova.cz – Stáhněte si Boží zrcadlo roku a podívejte se na svůj život z netradičních úhlů pohledu :-)
www.bozikoucink.cz

Latest posts by Bohdana Kabátová (see all)
Lektorka semináře Sebe-vědomá žena manažerka, koučka a autorka programu Boží koučink Pojďme společně změnit váš život na dvoudenní seminář Sebe-vědomá žena.
Komentáře
  1. Ivulena napsal:

    Tak pro mne třeba ani jedna z těchto aktivit nebyla ta úplně vhodná… Já se dala prostě na takovou tu tvrdší práci a ta mi vyhovuje asi nejvíce… Na této stránce zde – https://www.kompresory-filtry-servis.cz/sluzby/servis/servis-kompresoru jsem si prostě pořídila šroubový kompresor a od té doby serivusji kamarádkám i kamarádům kola a auta a je mi moc moc moc fajn.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. ReSoFd napsal:

    evolution korea
    158ReSoFd`“;

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.